Даването на един ден платен отпуск за профилактични прегледи ще има

...
Даването на един ден платен отпуск за профилактични прегледи ще има
Коментари Харесай

Експертно мнение: Платеният отпуск за профилактичен преглед ще има позитивен ефект -

Даването на един ден заплатен отпуск за профилактични прегледи ще има положителен резултат, защото ще докара до ранна диагностика на болесттите, което ще носи повече изгоди за системата в бъдеще. Ще намалеят разноските за лекуване на усложнени положения.

Това заяви по БНР здравният икономист от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) Аркади Шарков. Идеята.

Шарков е уверен, че изгода ще имат и работодателите, тъй като може да има възвръщаемост, като понижи дните в болничен на чиновниците.

За всеки един от детайлите на базовата профилактика е необходим приблизително сред половин и един ден. На хората им се постанова да употребяват част от отпуска си, с цел да създадат профилактични прегледи. По-добре това да бъде ясно регламентирано в закона със съответна оценка на въздействието, разяснява той.

Това е въпрос на сделка сред Национален осигурителен институт, НЗОК, здравното министерство и работодателите, посочи специалистът. По думите му би трябвало да се разработят разнообразни разновидности, като се пресметна разходът за този ден.

Негативният тласък за българина не работи, настройва го против системата – по този начин здравният икономист разяснява въвеждането на възможни наказания за лицата, които не се подлагат на профилактични прегледи.

Затова по думите му би трябвало да се заложи на позитивния – " имаш опция, заплатен ти е този ден отпуск, в който ще отидеш и ще извършиш тези профилактични прегледи ".

Алтернатива е и профилактичните прегледи да се правят на работното място, добави Аркади Шарков.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР